Posts

Showing posts from 2006

That Miracle Boy is now ONE

Image
Yes, this boy is today one year old.

His birth a year ago was nothing less than a miracle to us.

How we survived the accident (read here, here and here) was a miracle.

How we came out of the wreckage was a miracle. Our less than one year old MPV was totally written off.

How you survived in the fragile womb of your Ibu was a miracle. Your Ibu was into her six and a half months old pregnancy when that fateful accident occurred. The doctors tried hard to 'keep' you inside as the chances of you surviving from a premature delivery was very slim.

How you scared the hell out of us when you didn't breathe in the first twenty to thirty seconds of your arrival to this world. How the peaditricians were frantically trying to revive you in the labour room. How your Ibu cried when you were quickly whisked away to the ICU ward thereafter, depriving your Ibu of her first embrace.

How I totally absolutely submit to the wills of Allah.

La hau la wala quwwata illa bilLah.

And Allahu Akbar, Allah is …

Dialog dengan Anak

Abang bangun pagi ni dengan pipi bengkak sebesar separuh bola ping pong. Patut lah malam tadi dia dua tiga kali terjaga. Sakit gigi rupanya.

"Abang, nanti kita pegi klinik ya, jumpa doktor"

"Doktor yang mana satu?"

"Dentist la, yang ubatkan gigi Kak Long hari tu"

"Tak nak, nak doktor yang biasa"

(Ye lah tu, doktor yang biasa tu selalu bagi vitamin lepas check up. Dentist yang dekat rumah tu lelaki India, mungkin dia gerun sikit sebab tak biasa).

"Laa, doktor tu dia tak pandai pasal sakit gigi. Kalau sakit gigi kena pegi jumpa doktor gigi"

"Tapi Abang bukan sakit gigi, Abang sakit pipiaje.........."

Aduus, auta pulak anak jantan aku ni.



********************


Dua tiga hari lepas,..................


"Ibu, nanti bila Abang besar, Abang nak tukar bilik ni jadi labour room, bilik ni jadi labour room".

Abang cakap kat Ibunya sambil menuding ke arah biliknya dan bilik Kak Long dan Kak Ngah.

"Labour room? Kenapa Abang nak tukar jadi …

Quick Updates

Apologies because I still could not find time to finish what I have started.

I have aprroximately 20 minutes for quick updates before I have to attend the Shariah committee meeting forthis bankthis morning.

Then I have to drive to a training centre in Bangi to give talk on Islamic finance to the staffs of this bank. The session will start from 11.30 a.m. and scheduled to end until 4.45 p.m.

After that I have to rush back to KL and show up at the Hari Raya gathering of this bank.

The whole of last week and this week, I have been having meeting with the Shariah committee members of this bank. I was to be on stand by as they would need my presence as and when they have any questions or queries on the legal documents that I have prepared before they endorsed the documents as Shariah compliant. This is even tougher than dealing with the Shariah committee of the bank that I mentioned earlier as the members of the Shariah committee comprises of two Shariah experts from Saudi and two local Sharia…

Post Hari Raya III - Pengumunan Ringkas

Pengumuman Ringkas

Hari ni 13 November 2006 adalah bersamaan dengan 21 Syawal 1427.

Sesiapa yang masih berhajat untuk menunaikan puasa sunat enam hari dibulan Syawal, InshaAllah, masih sempat lagi.

Ada sepotong hadis yang lebih kurang bermaksud, "barang siapa yang berpuasa sebulan bulan Ramadhan dan ditambah dengan berpuasa selama enam hari di dalam bulan syawal, dia akan diberikan ganjaran pahala seolah2 berpuasa selama sepanjang tahun."

Rebut lah peluang ini. InshaAllah semoga amalan kita diterimaNya.

Sekian, sehingga bertemu lagi di hari dan waktu yang sama minggu hadapan. Assalamu alaikum warahmatulLahi wabarakaatuh.

(Ceywah macam penutup rancangan Al-Kulliyyah lah pulak.)

Post Hari Raya II

The balik kampung trips from KL to Melaka, then to Pasir Mas Darul Naim and thereafter back to KL were all according to what have been planned.

AlhamdulilLah.

But that did not mean that it was uneventful. Any planning, even how meticulously it being planned, there must be some elements of surprise abound.

So that Saturday (21st October) we drove back to Melaka after sending our maid to her uncle's place in Keramat. There was an overturned lorry in the middle of the road somewhere before Pedas exit. Lots of watermelon all over the roadside causing a crawl. I thought to myself, "mmm... free watermelon for Raya Open house would be nice". But unfortunately, the accident was on the other side of the highway (leading to KL). Heh he....

Reached Ayer Keroh by 11.00 a.m. (alah dokek jo!). The kids were all happy to see their cousins. I took a nap after unloading the luggages. A loong nap. Woke up just in time for my Zuhur prayer.

Later went to Brothers Melaka (somewher in Malim) …

Post Hari Raya

Salam.

Ya, sudah kembali.

Dah masuk kerja pun since Monday.

Dah tinggalkan jejak kat blog kawan2 yang lain.

Tapi, masih mim alif lam sim untuk update blog sendiri.

Macam ni boleh kira update ke? No?

Pra Hari Raya

Kepada kawan-kawan dan pengunjung2 yang budiman,


SALAM AIDIL FITRI

& MAAF ZAHIR DAN BATIN


Semoga semuanya dapat meraikan hari kemenangan dengan ceria
bersama keluarga setelah sebulan beribadat.

InsyaAllah.

Sapa2 nak duit raya klik sini




*********************

Agak nya ramai yang sudah mula bercuti.

Ya lah, kalau ditengokkan dengan betapa ramainya orang di SOGO hari ni, memang sah lah diorang ni sanggup cuti untuk membeli belah.

Kalau yang kat opis pun belum tentu buat kerja. Kepala asyik pikir nak raya aje. Telinga terngiang2 lagu raya Hail Amir dengan Uji Rashid. Suruh buat apa pun lembab.

Tadi dah distribute duit raya kat semua staff dan lawyer. Adalah sikit2 sorang. Sekurang-kurangnya boleh lepas duit minyak, duit tol dan duit beli gula2 untuk anak2 diorang masa pam minyak kat stesen minyak. Ini lah susah kerja service industry. Ada naik ada turunnya. Letih mengejar client2 semua mintak tolong bayar bill sebelum Raya. Mana yang dah janji nak bayar pun macam-macam alasan. Tengah proses lah, …

Ramadhan V

Image
I wanted to blog on other things, but then this one should take precedence.

I came back from office last Friday and Kak Ngah was eagerly waiting for me to break an important news about her elder sister.

"Kak Long dapat kad raya""Hah?"

"Ada boy bagi dia kad raya....""Alamak, ye ke Kak Long?"

Kak Long was just gigling.

"Mai nak tengok kad tuh?"

And this was what written inside of the card...

Akum,

Saya Ada pantun untuk awak, Dengar ya.

Siti Nursyakirah pergi berjumpa Fitri,

Berjumpa Fitri di taman permainan,

Ikhmal cuma Nak ucap empat perkataan

Selamat hari raya Aidilfitri
Alamak, my 8 year old daughter already got admirer???.

But then Kak Ngah, ever the busy body, dropped a bombshell,

"Tapi kan, tadi Kak Ngah nampak budak Ikhmal tu TAK PUASA. Dia makan lollipop!"


Hah hah ha...dah sudah, cancel dari jadi calon menantu Ayah.



(Kak Long @ manjalara Nenek)

Ramadhan IV

Uhuu, sedihnya.

My boy's second attempt to fast for a full day just ended when he called me on my way to a meeting at a Client's place.

Abang Akmal called Ayah at about a quarter to 3.00 p.m. telling me, in between his sobs, that he had to eat to break his fast because he was having pain in the stomach. He sounded he regretted having to do what he did.

Nevermind. Ayah knew you have tried. InsyaAllah you would still be rewarded for your efforts.


**********************

Abang Akmal dan anak2 Ayah yang lain,

Sekiranya seseorang itu berniat hendak membuat sesuatu kebaikan, seterusnya berazam dan cuba sedaya upaya melakukan kebaikan itu, InsyaAllah, Tuhan akan tetap memberi ganjaran pahala kepadanya.

Ramadhan III

Surprise, surprise.

I was pleasantly surprised when I came back home ten minutes before Iftar when I found out that my boy managed to fast for one complete day today. It was his FIRST! Yeay.

Abang puasa tak hari ni?Puasa.

Tak makan sebelum pergi sekolah? Takkk.

Abang tak makan pun masa kat sekolah? Tak jugak.

Balik sekolah? Tak makan pun.

Wahhh, terrer lah Abang!!. **tersengih2**.



***************

Ayah tak expect Abang dapat puasa the whole day. Sebab masa sahur pagi tadi pun Abang makan Koko Crunch aje. Itu pun dagu bertongkat kat atas meja. Mengantuk sangat agaknya.


Wah bangga betul Ayah. Tak sia-sia Ayah bagi can belikan mainan GrandSazers hari Ahad lepas kat KLCC.

Ramadhan II

I

Sedar tak sedar dah masuk hari ke - 17 berpuasa hari ni.

Dah lebih satu per dua bulan Ramadhan berlalu. Sekali lagi kita perlu melihat setakat mana kita telah berlumba2 memanfaatkan peluang beribadat dengan membuat amalan baik sebanyak mungkin.

Nak maintain KPI Ramdhan ni bukannya senang. Tahun depan belum tentu peluang datang lagi.


**********************


II

Anak-anak ku,

AlhamdulilLah, setakat ini Ayah sihat, masih boleh berpuasa dan bertarawikh secara berjemaah di surau berdelatan rumah pada sebelah malamnya. Bulan Ramadhan ini, seboleh-bolehnya Ayah cuba berbuka puasa di rumah.


Bukannya apa, kesian Ibu kalau nak kena berbuka dan pada masa yang sama nak melayan karenah 5 orang anak sendirian. Sorang nak basuh tangan, sorang lagi nak kuah, ada yang nak minum, nak sudu tak nak makan dengan tangan.......macam-macam lagi lah. Itu tak masuk bab terlanggar gelas sampai tumpah Milo lah......., memang tak menang tangan. Walaupun Kak Yah (maid) ada, paling banyak pun dia tolong pegang Baby Akid a…

Ramadhan

Dah sepuluh hari pun puasa berlalu. Satu pertiga Ramadhan dah gone. Cepatnya.

So how's your Ramadhan's KPI?

Consistently exceeding target or just boderline case, and nothing changed much apart from not having meals and drink during the daytime?

............................................

Anak-anak ku,

Alhamdulillah, kecuali Kak Long (8 tahun) yang terpaksa tinggalkan puasa hari Ahad lepas sebab demam, setakat hari ni Kak Long dan Kak Ngah (7 tahun) masih mampu puasa dengan baik tanpa tinggal.

Okey lah tu. Ramadhan tahun lepas kalau tak silap Ayah, Kak Long dan Kak Ngah puasa lebih kurang 15/18 hari. Minggu pertama puasa tahun lepas tu masih lagi cuba-cuba puasa separuh hari aje.

Tentu sekali tahun ini satu peningkatan yang sangat Ayah banggakan.

***********************

Kak Long melepet teruk pada hari pertama puasa tempohari. Memang lembik. Kesian Ayah tengok. Terbaring aje atas kerusi kat ruang tamu tu. Nak suruh makan, sayang lah pulak sebab dah tahan sampai lepas Asar dah. Tu lah, …

Are You a Sahur Person?

Puasa dah nak dekat ni. Dah ready ke nak bangun sahur?

Untuk Ibu2, dah ready ke nak bangun awal pagi kelam kabut masak nasik, panaskan lauk, sediakan air etc. etc. pastu terkejar2 kejut suami dan anak2 yang selalunya memang liat nak bangun?

Aha, jangan terkejut kalau ada juga suami yang sebenarnya sibuk terkejar-kejar buat semua tu dan kemudian kejut isteri untuk bangun bersahur. Kalau korang ada yang dengar Radio Era pagi semalam (topik - persediaan menyambut Ramadhan), ada sorang Akak ni (dari mana tak ingat) dia called in dan cakap dah dekat puasa ni dia selalu dok ingatkan husband dia. Bila ditanya samada husband dia tu kaki liat bangun sahur, Akak tu tergelak-gelak cakap sebenar dia yang susah bangun sahur. Dia cakap husband dia lah yang akan bangun awal prepare sahur untuk anak2 mereka. Husband dia jugak akan bawak air ke katil untuk Akak tu minum sebelum dia sambung tidur balik! Fuuh.

Pria terhebat betul laki Akak tu.


****************

Sahur has always been a simple affair for me.

Seb…

Quicktake

Image
My Dearest Abang Akmal,

Happy Birthday. Selamat Hari Ulangtahun kelahiran yang ke 5.

Eventhough you are my third child, you must always remember that you are my FIRST BOY and ELDEST SON. I hope you will grow up to become the pillar of strength to the family and will take care of your Ibu, Kak Long, Kak Ngah, your baby sister Kak Chik and baby Akid.

I never have a slightest dull moment with you. You are unpredictably funny and cute with your words and deeds (and misdeeds, of course).

Harapan Ayah semoga Abang Akmal akan menjadi anak yang soleh, yang sentiasa memberi sumbangan dan manfaat kepada keluarga dan masyarakat. InsyaAllah.

UPDATED 22 Sept 2006

Abang was so excited on the morning of his birthday. Ibu had prepared some party packs to be distributed to his classmate at the kindie. Seronok sangat sampai lupa pakai kasut nak ke sekolah. Main rembat pakai selipar buruk je. Nasib baik Ibu perasan. Sempat pusing balik rumah tukar pakai kasut. Nasib baik jugak sekolah tak jauh dari rumah.

Kelantanspeak

Nok main gapo?


Kito main (computer) games nak?


Tak nok


Bukan lah, orang Kelantan cakap Tokseh bukan Tak nok


Toksey (as in 'talk' + 'say') lah kan 'Ba? Bukannya tokseh.


'Ba, Meja orang Kelantan cakap apa? Kerusi?



Those were the dialogues that filled my house ever since the kids came back from their short holiday back home in Pasir Mas during the recent school holiday break. Yes, they were so fascinated with their cousin's Kelantanspeak. Their father's tounge. And most of the times, I just listened from afar with Wife and tried hard not to laught it out. Once in a while they would turn to me for assurance whether they said it correctly.

Or I have to be the "kamke" (as in 'come' + 'care') to determine who got it right and who got it wrong when the debates amongst the siblings got a little bit too heated.

I am very glad. At least they do not forget their roots or their father's root to be more specific.

And my kids are also into dikir …

Piagam Pelanggan

I

Boring. Jalan jem. Dalam teksi balik dari meeting.

Terpandang piagam pelanggan tertampal kat cermin teksi.

(1) Mengutamakan Pelanggan

(2) Mesra dan Sopan

(3) Memakai Pakaian Kemas

(4) Sentiasa Jujur dan Amanah

(5) Memandu dengan Cermat

I think these people got it all wrong.

How could decently dressed be more important than driving with care????

How could being courteous is more important than being honest and trustworthy???

No doubt all are important. But to draw up a charter means you have prioritise and put things in the right perspective. Which one is more important vis-a-vis your services to your clients.


Arrgh, lantak lah.


***************

II


Esok ada trip gi PD. Department punya outing. Ye lah, ofis punya family day last sekali buat kat A Famosa Resort was more than 2 years ago. Jadi kitaorang pun organise sendiri lah.

The kids (as usual) are very eager and enthusiastic about the trip. Problem is, only yesterday Kak Long and Kak Ngah came back and showed a notice from their sch…

Merdeka

I

Kat luar sana dah sayup-sayup dengar bunyi mercun/bunga api dari KLCC. Maka terjerit-jerit dan terkinja2 lah anak-anak muda dengan laungan Merdeka Merdeka Merdeka.

Apa yang dimerdekakan aku pun tak tahu.

Agaknya inilah sambutan penuh patriotisme yang dilaung-laungkan oleh Yang Berhormat Ahli2 Parlimen kita. Gantungkan bendera, jeritkan Merdeka. Pastu Mat Rempit boleh sambung race kat Jalan Mahameru.

Kat rumah ni semua dah tidur. Wife konon nak tengok konsert live kat TV pun dah lama terlelap depan TV.

Aku hairan dah hampir 2 minggu lebih kebelakangan ini hujan turun dengan lebat pada setiap petang. Almost never failed. Tapi hari ni, hujan turun sebelum tengahari dan lepas tu tak de pulak nak hujan ka atau banjir ka. Agaknya penganjur konsert ada pakai bomoh hujan baaaikk punya kot. Agaknya saja lah.


************


II

Teringat masa kecik2 sekolah rendah dulu ada jugak terlibat dalam perbarisan tepi jalan mengibarkan bendera sambil menyambut dif-dif kehormat. Macam Kak Teh punya cerita, Aku pu…

Jatuh cinta .... lagi

Ni mungkin luahan hati maut punya. Wife kalau baca ni mesti bengang kot.

Tapi nak buat 'cam mana. Aku dah cuba. Sumpah Aku dah cuba tak nak jatuh cinta lagi. Memang sengsara kalau dah sayang tapi lepas tu kehilangan atau dirampas orang.

Sakit hati woo.

Tapi, sekali lagi Aku pasrah. Hidup tanpanya buatkan Aku tak keruan. Dok kat opis lama2 resah. Balik rumah awal rasa bersalah je.

Bukan tak de satu kat rumah. Ada, memang dah ada. Tapi takkan sama. Yang kat rumah tu besar, kurang menarik. Yang kat rumah tu bukan kena beri perhatian kat Aku sorang, kat anak-anak pun dia nak kena layan jugak. Tapi yang baru ni bukan saja cun, slim dan tak de excess bagage lagi gitu.

Aku tahu risiko kalau berdamping ngan dia, kalau jatuh hati kat dia lagi. Arrgh, but Life is all about a gamble. Life is about taking calculated risks. Cheewah. Macam-macam alasan kalau dah suka.

Orang kata yang cantik ni tak lama. Lepas ni mungkin ada yang lagi cantik. Mungkin betul. Tapi sekarang ni aku dah berkenan kat dia. Y…

KL - hujan dan banjir lagi

Anak-anak ku,

Kalau lah anak2 tanya kereta apa yang sesuai untuk dipandu di wilayah Kuala Lumpur ni, tentu sekali Ayah tanpa ragu-ragu menasihatkan anak2 untuk membeli sebuah SUV.

Seperti semalam, petang hari ini hujan turun dengan lebat yang teramat. [Anak2 mungkin tak tahu sebab Anak2 semua sedang seronok bercuti dan berswimming di Melaka dengan Atok dan Pak Su].

Seperti semalam, hari ini sesetengah kawasan di dalam kota metropolitan (????) KL yang kita ini kebanjiran lagi. Kalau semalam ada sesetengah kawasan di Chan Sow Lin dan Cheras dinaiki air, petang ini, air sungai di Jalan Melaka berhampiran dengan Menara Bank Muamalat melimpah lagi. Akibatnya, banyak kereta tersadai di tengah divider jalan. Sebahagian besar kawasan Jalan Munshi Abdullah, Jalan Melaka, Jalan Dang Wangi dan Jalan Doraisamy ditenggalami air. Seperti biasa, kalau ada kebanjiran seperti ini, tempat 'favourite' nak tengok kereta terapung ialah di kawasan tempat letak kereta di hadapan Kompleks Wilayah dan di…

Kisah Ibu dan Anak II

Scene: satu hari kat rumah minggu lepas.

Ibu: Kak Long, minggu depan ada ujian kan kat sekolah?

Kak Long: A 'ah. Hari Isnin start.

Ibu: Hari Isnin? Kenapa Kak Ngah cakap dia punya ujian start hari Selasa?

Kak Long: Nnnntah, Kak Long punya start hari Isnin.

Ibu: Kak Long dah ada salin jadual?

Kak Long: Dah. Hari Isnin ada Bahasa Melayu - pemahaman.

Ibu: Mana dia? Ibu nak tengok jadual.

Kak Long: Kak Long salin dalam buku exercise. Tapi....buku tu Kak Long dah passed up kat teacher.

Ibu: Laaaaaa, habis tu 'camna Ibu nak tahu apa yang Kak Long nak periksa?

Kak Long: *senyum senyum sumbing*

Ayah: *menyampuk* Alaaah Bu, rilek lah. Budak tu baru Darjah Dua. Belasah je lah. Kah kah kah...



*****************

Like all mothers, my Wife is no exception. She is concern about the kids' schooling, making sure that the kids do their revisons before any tests or exams.

Like all kids, my Kak Long is no different. All that she have in her mind is nakmain, main and main.

And me? Rilek lah. I was a kid once…

Kisah Ibu dan Anak

Abg Akmal : "Ibu, Ibu kena beli ni" sambil menuding ke arah iklan U-zap dalam TV.

Ibu : "Kenapa? Ibu dah gemuk ke"

Abg Akmal : "Ye lah, Abang rasa Ibu dah gemuk!!".

Ibu : "Eishhh, kurang asam punya budak".


****************

Anak (jantan) Ku,

May be when you are old enough, I will have to pull you aside and give you my fatherly advice - that remark that you just said to your Ibu, don't ever say it again in front of any woman. It could start a world war!



*****************

End of filler post. More serious note will come later when I have more time to breathe.

The Ujian, the Incident (Part 1)

I have to let this thing off my chest.

It has been inside for far too long already. Been trying to find time but as usual, the urge to blog or write something always come at the time when I have other and more important things to do.

But at the same time, I feel that I could not blog on other things until and unless I pour this thing out in the open.

****************

What would you do if suddenly you heard you wife screamed her lungs out at 6.10 in the morning? And when you rushed out of the washroom, there was an intruder pointing a twelve inches knife to your wife who was clinching your 7 months old baby in fear?

Just like a scene in a movie, only that it was not.


****************

1st July 2006

The excitement of Football Mad Nation died prematurely in the morning of 1st July 2006.


Anak-anak ku,

Anak-anak masih lena tidur masa kejadian itu berlaku. Masa tu Ayah sudah bangun dan sedang mengambil air sembahyang untuk bersembahyang Subuh. Ibu pula sedang menyusukan Akid di atas katil.

Nenek sudah …

Apologies

It has been quite a while since my last entry.

To dearest friends and kind visitors (may be six or seven of you - the most), I owe you an apology.

An unfortunate event had happened in the morning of Saturday before last, another big ujian to me and family. Need time to settle down and gather the strength to bring things back to normal again.

In the meantime, I need to spend more time with beloved family. Hope will be back soon.

Football mad nation

*Theme song: Ooo ooo oooo oooO Football mad nation*

So the football madness has almost claimed its first victim. Today and......Yesterday.

For two consecutive days, my wife and I failed to hear the alarm clock that would normally rang at about ten minutes to 6 in the morning. So for two straight days I had to jump off the bed and scrambled to washroom and took quick shower so that I would not be late for Fajr prayer and get ready to work..

To make the matter worst, yesterday Kak Ngah decided to 'buat hal'. She just refused to get up and get ready for school for no apparent reason. Tension betul. Puas pujuk tak nak bangun, dah angkat pun siap jatuh tidur balik!!. Kak Ngah berkeras tak nak gi sekolah.

Well and fine. I told her that I was not going to wait for her as I have to go to office early to make sure that some documents for one signing ceremony were in order. Told Kak Ngah that she better be really sick and be able to get 'Surat Doktor' if her Ibu were to bring her to…

Last Words

Sorry Guys, you kind visitors.

May have to stop blogging for a while. Not sure for how long or whether it will be for good. There are many other things to do besides blogging.

Sebenarnya, keadaan tidak mengizinkan..........susah nak cakap kenapa.

Tapi mungkin ada yang dah tahu...........atau ada yang teman2 dah boleh agak...........








WORLD CUP DAH NAK START!!!! YEAY

060606

Today is 06-06-06! Wau!

I didn't realise it until the Chairman of the new AFFIN Islamic Bank mentioned it during his welcoming speech on the occasion of the official launch of AFFIN Islamic Bank this morning.

And of all the official launching of new Islamic bank subsidiaries that I have attended so far, the souvenir from AFFIN Islamic is the most practical and the best. Whilst other Islamic banks gave key chains or pens and other boring stuffs, AFFIN Islamic gave a small pendant thumbdrive of 128MB.

Class gitu.

Syukur

Anak-anak ku,

Mari lah kita bersyukur di atas segala nikmat yang melimpah ruah yang dikurniakan oleh Allah kepada kita.

Pagi ini dan pagi semalam langit pagi yang cerah membolehkan Ayah melihat sehingga sejauh Genting Highlands dari lebuh raya bertingkat KL. Sungguh cantik sekali melihat bukit yang menghijau yang masih dilitupi nipis oleh kabus pagi. Pagi semalam Ayah juga bertuah dapat melihat pelangi semasa Ayah memandu ke pejabat.



*******************


Anak-anak ku,

Hari ini sudah masuk hari ke 5 gempa bumi melanda Yogjakarta dan kawasan sekitarnya. Setakat ini bencana yang melanda telah mengorbankan hampir lima ribu penduduk Yogjakarta. Mari lah kita berdoa semoga Tuhan memberikan kekuatan dan kesejahteraan kepada saudara-saudara seislam kita yang ditimpa malapetaka itu. Semoga mereka sentiasa tabah dan cekal mengharungi dugaan Tuhan ini.


***************

Anak-anak ku,

Sesungguhnya, kita dapat merasakan sangat kerdil manusia ini ditengah-tengah segala percaturan Tuhan dengan kenikmatan dan m…

Guess Who Am I?

Image
Guess who am I?

Clue: read here,

or

here

or

see below!










Yes, this boy is getting deliciously tembam by the day.

Akid dah masuk 5 bulan last week. Sebenarnya tak de lah tembam sangat. His weight is slightly close to 6 kg. Tak tahu kenapa, kebanyakkan gambar-gambar yang ada, semua orang kata Akid tembam.

Photogenic kot?

Arrrrgh Tension

Image
Updated Version 22 May 2006

Aduuuuh, tensionnya.

Kerja banyak, berlambak2 dan semuanya 'Extremely Urgent'. Tapi macam mana nak habis kalau hari2 kena keluar meeting. Kadang-kadang ada sampai 2-3 meeting sehari. Keluar masuk, keluar masuk pergi meeting, bila masuk opis balik dah lewat petang.

Tapi orang kata, tak boleh komplen. Murah rezeki lah kalau kerja banyak. Kalau tak de kerja langsung lagi parah tensionnya.

Setakat hari ni dah dua orang clients cakap, 'Wah, your business must be very good. Sibuk sangat ke sampai tak sempat potong rambut?'. Kalau dah tiap2 hari balik malam, memang le tak sempat nak pergi gunting rambut.

Agak nya memang rambut aku dah serabai sangat kot bila pagi tadi ada staff pompuan tanya, 'Bos, tak sempat gunting rambut ke?. Pergi lah gunting rambut, baru lah semangat sikit kita orang esok'.

Esok ada opis punya inter-department bowling tournament dengan family day sekali. Laaa, dah tak sempat nak cuba2 baling bola bowling pun. Macam mana nak …

What a woman wants

What a woman wants, she gets it during the night.

For whatever it means. Mmmmm.....

Malaysia 2 Denmark 3

So close. But yet we let it slipped away.

Malaysia lost to the Danes in the semi final Thomas Cup 2006 held in Tokyo Japan a short while ago. After beating South Korea 3-2 in the quarter final, I thought this could be our best chance to go all the way to the final since we managed to avoid clashing with the Indons in the second semi-final tie today.

My client showed me SMS he received during a meeting in the afternoon that the Indons were beaten 3 - 0. We quickly wrapped up the meeting and I headed home early to catch the semi-final match. Hafiz Hashim was losing his second game when I reached home before he lost in the rubber game. That made it 2-1 for Denmark.

The veteran pairs of Tan Fook-Wan Wah took the stage later to level the score.

It was then left to the rookie Kuan Beng Hong to clinch the winning point. He has to win the second game to bring the match to the rubber game. And he almost pulled it off before losing the second game 21-19.

Aaargh. Tension nya.

**for the record, Choong …

What Say U?

-----Original Message-----

From: <***sham@>[mailto:<***>]
Sent: 03 May 2006 02:08 PM
To: <**Me>[mailto:<***>]

Subject: Labour day blues...

Salam..why labour day blues???..sbb masa cuti tu my whole family was happy, pi outing and pi khenduri and all,but yesterday masa masuk opis there is something which wasn't there before..the feeling of tension and uneasiness among the so-called colleagues of mine.

Well, bang to tell u the truth, I had a new immediate boss now, my course coordinator. Previously the post was held by a junior male colleague but he did a superb job, in my personal opinion. i was not tense and always willing to help him out. but early march, boss udah tukar kpd a lady who is few years my senior. in my opinion she complained toooo much about this and that and in myyy opinion la, dia terlalu berkira dalam membuat kerja. the sense of sukarela tu kurang, and everything done must either be rewarded pecuniaryly or through some kind of recognition.

Now, min…

Pakcik Kayo.....

Ado orang baei duit pree kek Pakcik. Tontulah Pakcik kayo.....

*********

I think the Bank must be desparate to make people spend more money and use their credit card. I came back from work last Monday and saw a cheque bearing my name from Maybank for a sum of RM2,000.00.

Interest free. Go on and use it - as if I could hear the cheque invitingly said to me.

Now wait. This could not be true. Where in the world could you find such a generous Bank willingly giving you money with no strings attached? I read the terms again.
It's so simple.
Just deposit the enclosed cheque into any of your banking accountsHassle free - no documents to fill inNo waiting for processing or approval.
So I read further down.

It's interest free for 6 months. And I would have to pay 6 equal monthly installments of RM333.33 per month. Mmmm....not bad, (RM333.33 x 6 = RM1,999.98) - still a good deal. Meaning, I could enjoy RM2,000 cash now and pay back later in six months time - even then, with 2 cents lesser.

So, wh…

Meeting with a Malaysian Poet

I met with an interesting person last Sunday.

Someone who introduced himself as a 'Malaysian Poet'.

As I was driving home after a brief stop at 7-11 nearby my house, when I saw this guy at a junction. He was making gestures as if he wanted to ask for a lift. I stopped and asked him where he was heading to. He said he was going to his mother's house not far from the surau near my housing area.

I offered him a lift even though I needed to detour a bit from my original route. But never mind. Why pass the chance to do a small good deed to a fellow muslim - I said to myself.

"Mmm, this is nice, very strong, very nice" he said while his hand touched the dashboard of my car. I just smiled.

"My name is Megat ***". He extended his hand. We shoke hands.

"I'm S". I introduced myself.

"Thank you Mr. S. I appreciate this very much." He then continued, "I'm a poet, Mr. S. I'm a Malaysian Poet. I write poems and sell them for a living&qu…

Family trip to......ZOO

Image
Went to the Zoo last Tuesday, taking advantage of the public holiday.

The kids had been pestering me to bring them to the Zoo too many times already. And the pestering had reached the level that you just could not say NO or postpone it anymore. Plus, the Zoo is just 5 - 10 minutes drive from our home.

And not that they have never visited the Zoo before. All my kids have been there before. Either during their field trips when they were in kindergarten or together their Uncle and cousins. But incidently, never with their own father. Yes, I have never been to the Zoo.

So, off the whole family went to the Zoo - minus AKID. Almost called off the trip intially due to intermittent rain. Glad we had a good time. Kids were extremely happy when the current 'injunction' on ice cream was lifted by the 'judge' albeit temporarily.


No price for guessing who is the owner of the spiderman shoes on the extreme left.












FACE OFF - KakLong (right) and Kak Ngah.










SQUARE OFF - Abang Akmal and Kak Chi…

Today's Special

Hand written menu pasted in a 'mamak' restaurant at Jalan Melaka in front of Bank Muamalat:

TODAY'S SPECIAL,

KAMBING KAMPONG
I was like - hah, Kambing Kampong?!!

Mmmm, I have heard about some restaurants serving Ayam Kampung as one of their specialty dishes, but Kambing Kampong? Never heard of this one before.

Is there such thing called Kambing Bandar in the first place?

Hail Man U

Yesss!!!

Manchester United (2) v. Arsenal (0).

What a match. I had to suppress my scream of delight when Rooney scored the first goal in the 54th minute because everybody at home was already asleep.

And what a big night for Park Jae Sung! He scored his first goal (74th minute) in the EPL in one of the most important match of the season.

Hooray, now I have good reason to call SAP and Abu for lunch this week and ask them to pick up the bill. Mmmmm, where to go ah?.

Sayang Sangat

Image
Semalam, anak Ayah yang kedua pergi sekolah dengan muka masam mencuka.

Sebab? Kah kah kah. Kecil aje sebabnya - Ayah cakap Kak Ngah nampak tak cantik sebab dia pakai tudung dengan baju lengan pendek.

Memang setiap hari Rabu, Kak Ngah ada subjek Pendidikan Jasmani. Jadi dia akan pakai baju sukan sekolah warna putih dengan seluar sukan (track bottom) biru gelap sekolah. Pagi semalam dia nak pakai tudung pulak.

Mana masyuuk - pakai tudung dengan baju lengan pendek. Jadi, Ayah cakaplah yang dia nampak tak cantik kalau pakai macam tu. Memang anak Ayah yang nombor dua ni manja terlebih orangnya dan sensitif sikit kalau bab2 appearance ni. Dia ni jenis nak melawa macam nenek dia jugak kot.

Kebiasaannya, Kak Ngah akan pakai baju kurung setiap hari ke sekolah dan akan memakai tudung pada hari Isnin dan Jumaat. Ayah pun tak tahu kenapa hari Isnin dan Jumaat aja. Itu Kak Ngah sendiri yang decide.


*****

Anak2 ku,

Ayah tak ada lah sampai nak paksa anak2 perempuan Ayah pakai tudung menutup aurat macam Ibu…