Posts

Showing posts from January, 2009

Welcome back to school

Image
Hari ni dah masuk hari keempat persekolahan. AlhamdulilLah, semuanya lancar kat rumah. Tahun ni Kak Long dan Kak Ngah sekolah pagi, Abang Akmal sekolah petang pulak tahun ni. Kak Chik masih di tadika sebalah pagi.Kalau nak dikira, memang forever aku akan ada anak-anak yang bersekolah pagi-petang. Tentu sekali orang yang paling teruk ialah my beloved Datin kat rumah. Bayangkan dalam sehari berapa kail dia kena keluar masuk ambik-hantar anak2 ke sekolah, sekolah agama, ko-kurikulum, aktivi pasukan beruniform. Itu tak termasuk nak singgah 7-11, Petronas (beli jajan; bukan isi minyak), Giant, kedai mamak dll. Nasib baik tuisyen anak2 aku ada yang di buat kat rumah aje dan ada subjek yang tumpang cikgu tuisyen dekat rumah jiran. Kalau tak, boleh pengsan mem (selalunya sebelum jam 10 malam dah pengsan dan aku akan kejut dia lebih kurang pukul 4 atau 5 pagi untuk sembahyang Isya').Hari pertama persekolahan, Akid bangun lewat pukul 9 lebih terus tanya Ibu dia, "Eh, mana semua orang?&…

Testing Live Writer

Image
I am testing the new features of Vista that comes with Live Writer. It supposed to facilitate easier entry and posting of blogs and pictures without having to actually open and log in to my blog at blogger.com. It also supposedly make uploading pictures much much more easier.Well, now I can attest to both of those features. It is certainly a breeze to make an entry and upload this picture. This picture was taken during Kak Long's sports day in 2008. Kak Long was hugging her younger (and taller!) Kak Ngah.End of testing

Tahun Baru

Terdahulu, selamat menyambut kedatangan awal muharram bagi tahun masehi 1430. Maaf tak sempat buat sebarang entry.

Seterusnya, selamat menyambut kedatangan tahun baru hijriah 2009.

Semoga kita semua dikurniakan dengan kesihatan yang baik, rezeki halal yang melimpah ruah dan semoga segala cita-cita kita berjaya dicapai.


****************

Asalnya aku dan kawan2 riders merancang untuk kayuh basikal di DUKE Highway (Duta Ulu Kelang Highway) mulai jam 10.30 malam dan berehat melihat pertunjukkan bunga api dari highway yang belum dirasmikan tu.

Tapi aku terpaksa tukar plan, sebab aku masih 'berhutang' tiga deraf dokumen yang aku perlu kemaskinikan dan email-kan kepada klien malam ni jugak. So, ini lah cara aku menyambut kedatangan tahun baru kali ni.

p/s: aku tak dengar pun bunyi mercun/bunga api sebaik saja detik 12 tgh malam? Dia orang tak de buat lagi ke tahun ni? sebab ekonomi meleset? Selalunya bunyi mercun berdentum dentam kat KLCC tu boleh aku dengar dari rumah.


*************

Tadi sem…