Posts

Showing posts from October, 2006

Pra Hari Raya

Kepada kawan-kawan dan pengunjung2 yang budiman,


SALAM AIDIL FITRI

& MAAF ZAHIR DAN BATIN


Semoga semuanya dapat meraikan hari kemenangan dengan ceria
bersama keluarga setelah sebulan beribadat.

InsyaAllah.

Sapa2 nak duit raya klik sini




*********************

Agak nya ramai yang sudah mula bercuti.

Ya lah, kalau ditengokkan dengan betapa ramainya orang di SOGO hari ni, memang sah lah diorang ni sanggup cuti untuk membeli belah.

Kalau yang kat opis pun belum tentu buat kerja. Kepala asyik pikir nak raya aje. Telinga terngiang2 lagu raya Hail Amir dengan Uji Rashid. Suruh buat apa pun lembab.

Tadi dah distribute duit raya kat semua staff dan lawyer. Adalah sikit2 sorang. Sekurang-kurangnya boleh lepas duit minyak, duit tol dan duit beli gula2 untuk anak2 diorang masa pam minyak kat stesen minyak. Ini lah susah kerja service industry. Ada naik ada turunnya. Letih mengejar client2 semua mintak tolong bayar bill sebelum Raya. Mana yang dah janji nak bayar pun macam-macam alasan. Tengah proses lah, …

Ramadhan V

Image
I wanted to blog on other things, but then this one should take precedence.

I came back from office last Friday and Kak Ngah was eagerly waiting for me to break an important news about her elder sister.

"Kak Long dapat kad raya""Hah?"

"Ada boy bagi dia kad raya....""Alamak, ye ke Kak Long?"

Kak Long was just gigling.

"Mai nak tengok kad tuh?"

And this was what written inside of the card...

Akum,

Saya Ada pantun untuk awak, Dengar ya.

Siti Nursyakirah pergi berjumpa Fitri,

Berjumpa Fitri di taman permainan,

Ikhmal cuma Nak ucap empat perkataan

Selamat hari raya Aidilfitri
Alamak, my 8 year old daughter already got admirer???.

But then Kak Ngah, ever the busy body, dropped a bombshell,

"Tapi kan, tadi Kak Ngah nampak budak Ikhmal tu TAK PUASA. Dia makan lollipop!"


Hah hah ha...dah sudah, cancel dari jadi calon menantu Ayah.



(Kak Long @ manjalara Nenek)

Ramadhan IV

Uhuu, sedihnya.

My boy's second attempt to fast for a full day just ended when he called me on my way to a meeting at a Client's place.

Abang Akmal called Ayah at about a quarter to 3.00 p.m. telling me, in between his sobs, that he had to eat to break his fast because he was having pain in the stomach. He sounded he regretted having to do what he did.

Nevermind. Ayah knew you have tried. InsyaAllah you would still be rewarded for your efforts.


**********************

Abang Akmal dan anak2 Ayah yang lain,

Sekiranya seseorang itu berniat hendak membuat sesuatu kebaikan, seterusnya berazam dan cuba sedaya upaya melakukan kebaikan itu, InsyaAllah, Tuhan akan tetap memberi ganjaran pahala kepadanya.

Ramadhan III

Surprise, surprise.

I was pleasantly surprised when I came back home ten minutes before Iftar when I found out that my boy managed to fast for one complete day today. It was his FIRST! Yeay.

Abang puasa tak hari ni?Puasa.

Tak makan sebelum pergi sekolah? Takkk.

Abang tak makan pun masa kat sekolah? Tak jugak.

Balik sekolah? Tak makan pun.

Wahhh, terrer lah Abang!!. **tersengih2**.



***************

Ayah tak expect Abang dapat puasa the whole day. Sebab masa sahur pagi tadi pun Abang makan Koko Crunch aje. Itu pun dagu bertongkat kat atas meja. Mengantuk sangat agaknya.


Wah bangga betul Ayah. Tak sia-sia Ayah bagi can belikan mainan GrandSazers hari Ahad lepas kat KLCC.

Ramadhan II

I

Sedar tak sedar dah masuk hari ke - 17 berpuasa hari ni.

Dah lebih satu per dua bulan Ramadhan berlalu. Sekali lagi kita perlu melihat setakat mana kita telah berlumba2 memanfaatkan peluang beribadat dengan membuat amalan baik sebanyak mungkin.

Nak maintain KPI Ramdhan ni bukannya senang. Tahun depan belum tentu peluang datang lagi.


**********************


II

Anak-anak ku,

AlhamdulilLah, setakat ini Ayah sihat, masih boleh berpuasa dan bertarawikh secara berjemaah di surau berdelatan rumah pada sebelah malamnya. Bulan Ramadhan ini, seboleh-bolehnya Ayah cuba berbuka puasa di rumah.


Bukannya apa, kesian Ibu kalau nak kena berbuka dan pada masa yang sama nak melayan karenah 5 orang anak sendirian. Sorang nak basuh tangan, sorang lagi nak kuah, ada yang nak minum, nak sudu tak nak makan dengan tangan.......macam-macam lagi lah. Itu tak masuk bab terlanggar gelas sampai tumpah Milo lah......., memang tak menang tangan. Walaupun Kak Yah (maid) ada, paling banyak pun dia tolong pegang Baby Akid a…

Ramadhan

Dah sepuluh hari pun puasa berlalu. Satu pertiga Ramadhan dah gone. Cepatnya.

So how's your Ramadhan's KPI?

Consistently exceeding target or just boderline case, and nothing changed much apart from not having meals and drink during the daytime?

............................................

Anak-anak ku,

Alhamdulillah, kecuali Kak Long (8 tahun) yang terpaksa tinggalkan puasa hari Ahad lepas sebab demam, setakat hari ni Kak Long dan Kak Ngah (7 tahun) masih mampu puasa dengan baik tanpa tinggal.

Okey lah tu. Ramadhan tahun lepas kalau tak silap Ayah, Kak Long dan Kak Ngah puasa lebih kurang 15/18 hari. Minggu pertama puasa tahun lepas tu masih lagi cuba-cuba puasa separuh hari aje.

Tentu sekali tahun ini satu peningkatan yang sangat Ayah banggakan.

***********************

Kak Long melepet teruk pada hari pertama puasa tempohari. Memang lembik. Kesian Ayah tengok. Terbaring aje atas kerusi kat ruang tamu tu. Nak suruh makan, sayang lah pulak sebab dah tahan sampai lepas Asar dah. Tu lah, …