Posts

Showing posts from September, 2006

Are You a Sahur Person?

Puasa dah nak dekat ni. Dah ready ke nak bangun sahur?

Untuk Ibu2, dah ready ke nak bangun awal pagi kelam kabut masak nasik, panaskan lauk, sediakan air etc. etc. pastu terkejar2 kejut suami dan anak2 yang selalunya memang liat nak bangun?

Aha, jangan terkejut kalau ada juga suami yang sebenarnya sibuk terkejar-kejar buat semua tu dan kemudian kejut isteri untuk bangun bersahur. Kalau korang ada yang dengar Radio Era pagi semalam (topik - persediaan menyambut Ramadhan), ada sorang Akak ni (dari mana tak ingat) dia called in dan cakap dah dekat puasa ni dia selalu dok ingatkan husband dia. Bila ditanya samada husband dia tu kaki liat bangun sahur, Akak tu tergelak-gelak cakap sebenar dia yang susah bangun sahur. Dia cakap husband dia lah yang akan bangun awal prepare sahur untuk anak2 mereka. Husband dia jugak akan bawak air ke katil untuk Akak tu minum sebelum dia sambung tidur balik! Fuuh.

Pria terhebat betul laki Akak tu.


****************

Sahur has always been a simple affair for me.

Seb…

Quicktake

Image
My Dearest Abang Akmal,

Happy Birthday. Selamat Hari Ulangtahun kelahiran yang ke 5.

Eventhough you are my third child, you must always remember that you are my FIRST BOY and ELDEST SON. I hope you will grow up to become the pillar of strength to the family and will take care of your Ibu, Kak Long, Kak Ngah, your baby sister Kak Chik and baby Akid.

I never have a slightest dull moment with you. You are unpredictably funny and cute with your words and deeds (and misdeeds, of course).

Harapan Ayah semoga Abang Akmal akan menjadi anak yang soleh, yang sentiasa memberi sumbangan dan manfaat kepada keluarga dan masyarakat. InsyaAllah.

UPDATED 22 Sept 2006

Abang was so excited on the morning of his birthday. Ibu had prepared some party packs to be distributed to his classmate at the kindie. Seronok sangat sampai lupa pakai kasut nak ke sekolah. Main rembat pakai selipar buruk je. Nasib baik Ibu perasan. Sempat pusing balik rumah tukar pakai kasut. Nasib baik jugak sekolah tak jauh dari rumah.

Kelantanspeak

Nok main gapo?


Kito main (computer) games nak?


Tak nok


Bukan lah, orang Kelantan cakap Tokseh bukan Tak nok


Toksey (as in 'talk' + 'say') lah kan 'Ba? Bukannya tokseh.


'Ba, Meja orang Kelantan cakap apa? Kerusi?



Those were the dialogues that filled my house ever since the kids came back from their short holiday back home in Pasir Mas during the recent school holiday break. Yes, they were so fascinated with their cousin's Kelantanspeak. Their father's tounge. And most of the times, I just listened from afar with Wife and tried hard not to laught it out. Once in a while they would turn to me for assurance whether they said it correctly.

Or I have to be the "kamke" (as in 'come' + 'care') to determine who got it right and who got it wrong when the debates amongst the siblings got a little bit too heated.

I am very glad. At least they do not forget their roots or their father's root to be more specific.

And my kids are also into dikir …

Piagam Pelanggan

I

Boring. Jalan jem. Dalam teksi balik dari meeting.

Terpandang piagam pelanggan tertampal kat cermin teksi.

(1) Mengutamakan Pelanggan

(2) Mesra dan Sopan

(3) Memakai Pakaian Kemas

(4) Sentiasa Jujur dan Amanah

(5) Memandu dengan Cermat

I think these people got it all wrong.

How could decently dressed be more important than driving with care????

How could being courteous is more important than being honest and trustworthy???

No doubt all are important. But to draw up a charter means you have prioritise and put things in the right perspective. Which one is more important vis-a-vis your services to your clients.


Arrgh, lantak lah.


***************

II


Esok ada trip gi PD. Department punya outing. Ye lah, ofis punya family day last sekali buat kat A Famosa Resort was more than 2 years ago. Jadi kitaorang pun organise sendiri lah.

The kids (as usual) are very eager and enthusiastic about the trip. Problem is, only yesterday Kak Long and Kak Ngah came back and showed a notice from their sch…