Posts

Showing posts from April, 2008

The Weekend Before

Image
DIY

When you have 'freelance' grass cutters stopped by at your house every other hour during weekends, then you know it was time for you to lift your lazy butts and cut the grass on your compound by yourself.

Certainly it's more satisfying.

WATER


To celebrate(?) the generosity of the State of Selangor giving free water for the first 20 qubic metres, my kids and I decided to have fun and wash.......our bicycles together!
Even Akid was busy washing Baba's bike.




Dearest Kak Long

My dearest Kak Long,

Baba harus meminta maaf dari Kak Long kalau hari ni Kak Long dimarahi Cikgu atau didenda di dalam kelas kerana Kak Long tak bawa tugasan yang Cikgu suruh semalam.

Bukan salah Kak Long. Adalah sangat tak adil kalau Kak Long yang kena marah oleh Cikgu BI atas sebab kealpaan Baba. Sepanjang hari ni Baba resah, runsing dan dibebani rasa bersalah yang teramat sangat sebab lupa masukkan dokumen tu dalam beg Kak Long sebelum ke sekolah pagi tadi. Baba lupa! Mungkin sebab dalam kepala Baba ada dua tiga benda lain yang Baba tengah fikirkan sebab hari ni Baba ada dua tiga meeting penting.

Semalam, Ibu telah menghantar SMS kepada Baba meminta Baba carikan bahan dari internet untuk Kak Long. Tugasan untuk subject BI Kak Long katanya. Sebab kat rumah kita tak ada printer, Baba dah siap cetak dokumen2 tu di ofis. Oleh kerana Baba sampai rumah pun dah lewat malam, Baba ingat nak bagi dokumen tu pagi tadi sebelum Kak Long ke sekolah.

Hatta masa Kak Long mandi pagi tadi pun Baba masih…

Pasar Malam

Satu hari, minggu lepas.

Pulang dari kerja, Kak Ngah terus mengadu yang dia hampir2 kena tarik telinga dengan Cikgunya di sekolah petang tadi.

"Kenapa?"
"Sebab Kak Ngah cakap Kak Ngah tak pernah pergi pasar malam."

"Habis tu?" Aku masih tak paham.

"Mula tu Cikgu suruh buat karangan pasal cerita pergi pasar malam. Lepas tu dia cakap, mesti semua dah pernah pergi pasar malam, sapa yang tak pernah pergi....angkat tangan, dia nak tarik telinga" cerita Kak Ngah.

"Pas tu?" Aku tanya lagi.

"Lepas tu Kak Ngah angkat lah tangan; orang lain semua tak angkat tangan......Cikgu ingat Kak Ngah main-main, Kak Ngah bohong tak pernah pergi pasar malam."

"So, Kak Ngah kena tarik telinga tak?"

"Tak.....memang Kak Ngah tak pernah pergi pasar malam, Kak Ngah cakap Baba saya tak pernah bawak saya pergi pasar malam."

Aku senyum, "Betul lah tu."
Aku peluk Kak Ngah, dalam hati berbunga bangga because my daughter stood her ground be…

AKID

Akid is now 2++. His 2nd birthday was sometime in December last year.
(Baba dia sibuk sangat sampai tak sempat nak buat entry)

Now, his favourite untie and cousins no longer call his Ibu to check on Akid; they call and talk to him directly!.

Anyway, these are some of the gems from my miracle boy:

Akid: Adik nak main game, adik nak main game.....
Abang Akmal: Alaa...Abang nak main dulu
Akid: Adik nak main game, adik nak main game dulu....
Abang Akmal: Adik nak main game apa?
Akid: Game Over

******

Baba: 'Dik, tak nak masuk tangan dalam air (kolam ikan) tu....
Akid: Takkk, adik masuk jari je....

******
Mmmm.......

FYI

For your kind information,

No, I have not quit blogging;.....not yet at least.

Will be back, InshaAllah. How soon? Can't tell.