Kisah Ibu dan Anak II

Scene: satu hari kat rumah minggu lepas.

Ibu:
Kak Long, minggu depan ada ujian kan kat sekolah?

Kak Long: A 'ah. Hari Isnin start.

Ibu: Hari Isnin? Kenapa Kak Ngah cakap dia punya ujian start hari Selasa?

Kak Long: Nnnntah, Kak Long punya start hari Isnin.

Ibu: Kak Long dah ada salin jadual?

Kak Long: Dah. Hari Isnin ada Bahasa Melayu - pemahaman.

Ibu: Mana dia? Ibu nak tengok jadual.

Kak Long: Kak Long salin dalam buku exercise. Tapi....buku tu Kak Long dah passed up kat teacher.

Ibu: Laaaaaa, habis tu 'camna Ibu nak tahu apa yang Kak Long nak periksa?

Kak Long: *senyum senyum sumbing*

Ayah: *menyampuk* Alaaah Bu, rilek lah. Budak tu baru Darjah Dua. Belasah je lah. Kah kah kah...



*****************

Like all mothers, my Wife is no exception. She is concern about the kids' schooling, making sure that the kids do their revisons before any tests or exams.

Like all kids, my Kak Long is no different. All that she have in her mind is nak main, main and main.

And me? Rilek lah. I was a kid once before. **Jom Kak Long kita gi main basikal** Hooray!

Comments

asalkan anak tak jadi penagih dadah atau prostitute, biarkan aje....
Ailin - InsyaAllah mintak dijauhkan dari yang tak elok.
bisutulibuta said…
Wa dulu cuba sorok buku sekolah celah pasu bunga. Takut ibu wa tgk. Sekali tu, Bapak wa sudah siram itu bunga..Habis basah buku and wa kena belasah kow kow.ahakss..
BTB - lu aaa, terrible betul.
Kak Teh said…
OSH - how true. Anak nak periksa mak yangsakit perut. Pak relax. Anak nak dapat results, mak dah cirit birit. Pak masih relax...hmmm
AuntyN said…
In my household my husband is the one who is worried about their grades. I don't mind if they play a bit as well. My doters only attend tuition classes when they are in exam years and I am the one who sign their report cards when the grades are full of reds. None would approach baba for that.

Aiyah, baru darjah dua, gasaklah kalau dia nak main, asal pandai baca pandai tulis OK dah tu.
~ahni~ said…
Aku ni nak kena push sgt pun tidak tapi biarkan pun tidak.

Kena balance.
UglyButAdorable said…
i think standard 2 is where we have to input values and characters to them..byk2 howework pun tak guna gak kalau part tu hancuss..

but that's normal i guess, one of the parent mesti ader yg panik..kalau 2 2 tak panik..kang anak plak yg panik..
Anggun said…
Bro OS,

betul..ibu yang selalu concern. Sama kes lah kita.. Baba nya relax aje..Mama nya yang lebih nak risau pasal exam:

1) fikir nak buat revision kan anak (walau darjah 2)
2) baba buat dannn ajer...mcm tak de ape2
3) bila result merosot sikit baba buat bising jugak
4) tapi bila nak exam mama yang pening kepala sorang2..

memang pening jadi mama..
memang rupenya baba semue camtu ek..:)

Hmmm...
Kak Teh - memang lazimnya lah cam tu kot.

AuntyN - terbalik? Tak pe lah at least one of the parent take the role of bad cop!

Ahni - yes, balanced is important

U-Adorable - kalau dua2 panik memang lah hancus budak tu kena pressure

Anggun - biasa lah. Baba nya terpaksa maintain macho
Anonymous said…
Best regards from NY! » » »
Anonymous said…
You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it stop smoking program acne product accounting degree online

Popular posts from this blog