Sayang Sangat

Semalam, anak Ayah yang kedua pergi sekolah dengan muka masam mencuka.

Sebab? Kah kah kah. Kecil aje sebabnya - Ayah cakap Kak Ngah nampak tak cantik sebab dia pakai tudung dengan baju lengan pendek.

Memang setiap hari Rabu, Kak Ngah ada subjek Pendidikan Jasmani. Jadi dia akan pakai baju sukan sekolah warna putih dengan seluar sukan (track bottom) biru gelap sekolah. Pagi semalam dia nak pakai tudung pulak.

Mana masyuuk - pakai tudung dengan baju lengan pendek. Jadi, Ayah cakaplah yang dia nampak tak cantik kalau pakai macam tu. Memang anak Ayah yang nombor dua ni manja terlebih orangnya dan sensitif sikit kalau bab2 appearance ni. Dia ni jenis nak melawa macam nenek dia jugak kot.

Kebiasaannya, Kak Ngah akan pakai baju kurung setiap hari ke sekolah dan akan memakai tudung pada hari Isnin dan Jumaat. Ayah pun tak tahu kenapa hari Isnin dan Jumaat aja. Itu Kak Ngah sendiri yang decide.


*****

Anak2 ku,

Ayah tak ada lah sampai nak paksa anak2 perempuan Ayah pakai tudung menutup aurat macam Ibu. Lagipun Anak-anak perempuan Ayah semua masih kecil - Kak Long baru 8 tahun dan Kak Ngah pulak baru 7 tahun. Kak Chik pula baru 3 tahun.

Tapi Ayah rasa penting untuk anak2 faham memakai tudung tu sebab nak tutup aurat dan menutup aurat tu dah disyariatkan oleh agama kita ke atas perempuan yang sudah cukup umur dan aqil baligh.

Bukannya tujuan memakai tudung itu sebab saja2 nak tutup rambut atau sebab nak ikut kawan2 atau nak ikut fesyen Wardina atau Waheeda.

Baru hari Ahad lepas Ayah dan Ibu tergeleng2 kepala tengok ada seorang perempuan pakai tudung stail macam Bienda tapi pakai sleeveless body-hugging top. Macam mana tu?

Kadang2 kalau tengok orang macam tu, Ayah rasa terkilan pun ada. Ruginya, bagi Ayah, orang yang pakai tudung tapi tak sempurna ni macam orang ambik ujian dan dapat 99 markah dari 100 markah keseluruhan. Sayang sangat, sikit aje lagi nak dapat perfect 100. Dia hilang 1 markah tu bukan sebab tak tahu jawapan, tapi mungkin sebab dia sedikit cuai ke atau nak cepat atau mungkin sebab dia kurang cermat masa menjawab soalan. Itu yang rugi tu.

Ayah pasti Anak2 Ayah tak mahu kehilangan 1 markah yang sangat precious tu.




Ini gambar Kak Ngah on her first day to school early this year. Kan cantik kalau macam ni selalu...........

Comments

kerabat said…
Mungkin nak bagi sedap sikit ayat, ayah sepatutnya kata.."Cantik anak ayah hari ni pakai tudung..tapi lagi cantik kalau lengan baju tu berlengan panjang.." Jadi..ayahnya beri semangat dulu kat anak kata cantik..positive statement dulu..lepas tu baru komennya..

Kita kekadang lupa..cara teguran kita pun nak kena approach yang betul..secara berhikmah..jadi..anak tak lah mencuka.. :)
~ni~ said…
Sayapun terkilan jugak tengok muda mudi memakai tudung cara tak betul. Yang dewasa/tua pun ramai jugak yang memakai tudung cara tak betul. Itu tak termasuk yang bertudung tapi kain belah di belakang sampai ke lutut....

comel anak superhero nih.... senyum bersimpul....
anggerik merah said…
Comelnya Kak Ngah! Big eyes.

Yup, sometimes the concept of bertudung nie dah terlari sgt jauh...more like fashion. Anak-anak kecil kalu kita tak terangkan the reason, they will get confuse.
Kerabat - thanks and welcome to my space.

Ni - itu lah yang menngerunkan, bila ramai yang buat/pakai sebegitu dan seolah-olah tiada silapnya. Semoga Tuhan jauhkan dari keluarga kita.

AnggerikMerah - ya, matanya memang bulat, maklumlah manjalara Ayahnya!
Ku Keng said…
Allaaah. Comelnyo. Muko demo leklek.
Ku Keng said…
Allaaah. Comelnyo. Muko demo leklek.
Sifu Keng, thanks. Hok alek mano serupo muko Ayoh dio?
Syikin said…
SAYA hop drp blog kak pb, tertarik bila dia pun citer bab tudung, terkesan drp entri ni :)

betul..nak menitik air mata tgk org pakai tudung tak sempurna, tok sah org luarlah, kawan kerabat sendiri pun ramai gak camtu..adik beradik pun ada yg camtu. depa bukan tak tau, tapi tak de kekuatan utk tutup betul, takut tak ikut fashion barangkali.

sbnrnya, bertudung litup even berpurdah tu blh bergaya seksi2 gak.tapi kat tpt yg ajnabi tak nampaklahkan..nak pakai mini skirt, seluar pendek..tub, boleh sangat. terutama isteri2, pakai depan suami..ha, pahala berganda nak pikat hati suami.

kalau depa paham camni, maka berderu2lah yg akan pakai tudung.
Syikin, memang betul sangat2 apa u cakap tu.

Sebenarnya, bukan bab bertudung aja, kadang2 kalau tengok lelaki dewasa berseluar 'khaki' yang pendek nampak aurat pun rasa sayaang sangat. Lebih2 lagi kalau wife di sebelah dia pakai tudung cantik2.

Popular posts from this blog