Kak Long's Birthday

My Dearest Kak Long,

Selamat menyambut ulang tahun hari lahir yang ke 10 buat Kak Long.

May all your wishes come true.

But you must remember, all your wishes will only come true if you work hard, and put all your efforts to make them becoming reality - otherwise they remain nothing but wishful thinking.

Pesan Baba,

Kurangkan berkhayal.....
Concentrate on what you want to do and the tasks in your hand;
Continue with your kind and sisterly caring attitude to your siblings; and
Always be my sweetheart!


***************



Kak Long had a bad fall from from her bicycle during the year end school break. Two days before Hari Raya Aidiladha.

I rushed to her aid when I heard Kak Long screamed in pain. Her bicycle was in the drain beside my house and she was sprawling at the edge of the drain.



It looked quite serious. Blood oozing out from a cut on her forehead. She panicked seeing so much blood on her hands and t-shirt. I quickly checked the extend of the injuries.

AlhamdulilLah, only a cut on her forehead that gushing out blood and on her right upper cheek, nearly missing her right eye. Pheew. Lega. I quickly carried her into the house while all the while keeping pressure on her forehead.

Only after I took off her t-shirt and cleaned her hands, Kak Long calmed a little bit since by then she probably realised that there was no injury to her hands. Brought her to the nearby clinic for treatment.

She slept early that night.

Kesiaann anak Baba.







But the next morning, Kak Long was back to her usual bubbly self.
Even had the cheek to ask Baba's permission to ride her bicycle again!








Sayang anak Baba!







******************


Kak Long in a more recent picture. She just completed her 'merentas desa' event at her school last January.

Punya lah Baba runsing takut Kak Long pengsan tengah jalan ke, jatuh ke.....Tak boleh cakap perasaan Baba bila tengok Kak Long muncul dari hujung padang dan berlari ke garisan penamat.



All of us (Baba, Kak Ngah and Abang Akmal) cheered our lungs out for you. We didn't care if you were not the first one to arrive at the finishing line. More importantly, you completed the event successfully! And you were not the last one either! Yess, that's something you should be proud of.

Three cheers to Kak Long.

Hip hiiip Horraay! Hip hiiip Horraay! Hip hiiip Horraay!

Comments

pB said…
Selamat Hari Jadi

Jadi anak yang solehah.

Cari suami yang boleh jadi imam , yang pandai mengaji al quran ...

hik hik
wan said…
Selamat Hari Jadi Kak Long! Dah besar dah anak Ayah nih.

ps: kadang² rasa nak putus nyawa bila anak jatuh basikal ke, jatuh katil ke padahal diorang ni selamba aje. boleh gelak² lagi.
wan said…
yang pepping kat sebelah kak long tu, ayah lah ekk?
PB: Thank you auntie PB. Calon suami kena pass interview dengan Baba.

Wan: Thank you auntie Wan.

Wan2: tengok hidung la...
~ahni~ said…
Selamat Hari Jadi Kak Long anak Baba tu...

....tak jatuh basikal tak ada thrill la... heheheh....
AHNI: Thank you auntie AHNI. Belum ada inspirasi nak update ke?
wan said…
re: madi
seronok bila jumpa org2 iiu ni, especially yg amek law. i guess u batch sblm 97 kot, sbb my husband mcm x kenal je.
anyway, the firm ditutup sbb sorang partner sibuk berpolitik, yg lg sorang nak further study. kitorang bagi duit je, yg run diorang. cerita lama..
Til Lykke med Fødselsdag, OS.

Kat sini, they wish the parents. Not the child.
Wan3: re: madi. oh gitu....

Ailin: Thank you, walaupun tak tahu 'cam mana nak sebut.
bunga rampai said…
Selamat Hari Lahir kepada Kak Long, semoga panjang umur dalam kebajikan, dan menjadi wanita contoh kepada sekalian wanita.

Kak Long, jatuh tu tak apa - ia mengajar diri memahami erti sakit dan lebih berhati-hati lagi. Biarkan parut itu melekat, ia akan menjadi kenangan nanti betapa Kak Long telah melalui zaman kanak-kanak yang penuh kegembiraan.

Kak Long sangat bertuah punya seorang ayah yang sangat memahami dan menyayangi Kak Long. Hargai kasih sayang itu sepanjang hayat.

Err, Kak Long baca ke blog ayahnya ni?

Salam OSH :-)
CikRampai: Terima kasih atas nasihat Auntie Rampai. Kak Long tahu Baba ada blog ni. Kadang2 Baba tunjuk.
~ahni~ said…
OS, bukan tak ada inspirasi nak update. Ada masalah sikit dan saya tengah dok pikir macam mana nak settle..... masalah tu tak besar tapi sengaja dibesar-besarkan oleh saya....

Popular posts from this blog